Veilig bankieren met internet

Internetbankieren gaat snel en makkelijk. Je kunt gewoon thuis, achter de computer, rekeningen betalen en kijken hoeveel geld je nog op je rekening hebt. En als je het goed doet, is het ook veilig. Maar let op: ook op internet zijn criminelen actief. Ze proberen bv. je naam en wachtwoord te krijgen, en dan je geld te stelen. Als je veilig wilt internetbankieren zijn deze vijf dingen belangrijk:

1 Een veilige computer (virusscanner, updates etc.)
2 Een veilige internetverbinding
3 Controleer het internetadres van je bank en controleer je rekening
4 Pas op met e-mails!
5 Houd je wachtwoord en bankspullen geheim

1 Een veilige computer: virusscanner en updates

Virussen:

Via internet kan je virussen binnenkrijgen op je computer. Virussen zijn kleine programmaatjes die stiekem meegestuurd worden. Ze kunnen je computer langzaam maken of beschadigen. Maar ze kunnen ook geheime informatie van je computer stelen, bv. je wachtwoord voor internetbankieren.

Wil je geen virussen op je computer? Dan heb je een goede virusscanner nodig! Dat is een programma dat controleert of je geen virus hebt, en of er geen virus probeert binnen te komen. De meest bekende virusscanners zijn Norton en McAfee. Je kunt ze kopen op CD of via internet: www.norton.com en www.mcafeeprotection.com/nl. Er zijn ook gratis virusscanners: bv. Avast!, AVG en Microsoft Security Essentials. Kijk voor meer informatie op: www.gratissoftware.nu.

Updates:

Grote programma’s, zoals Windows of Internet Explorer, worden elke dag gecontroleerd of ze nog veilig zijn. Soms worden er ‘foutjes’ ontdekt: stukjes in het programma die niet helemaal veilig zijn. Dan stuurt het bedrijf dat het programma maakt een ‘update’: een bestandje dat het foutje repareert. Je kunt controleren of je die updates automatisch binnenkrijgt. Voor Windows 7: klik op ‘Start’, en dan op ‘Configuratiescherm’ en op ‘Beveiligingscentrum’. Zijn de automatische updates niet ingeschakeld? Schakel ze dan in: klik in het configuratiescherm op ‘Prestaties en onderhoud’, en dan op ‘Systeem’ en op ‘Automatische Updates’.
Voor Windows 10: klik op ‘Start’, en dan op ‘Instellingen’, en op ‘Bijwerken en beveiliging’.

2 Een veilige internet-verbinding

Er zijn beveiligde internetverbindingen, en onbeveiligde. Internet via de kabel en draadloos internet met een wachtwoord zijn beveiligd. Draadloos internet zonder een wachtwoord is niet veilig. Ga alleen internetbankieren met een veilige verbinding! Het veiligste is om alleen thuis te internetbankieren. Heb je thuis een draadloze internetverbinding? Controleer dan of die beveiligd is: klik op het icoontje van de internetverbinding (rechtsonder op je scherm), en klik op ‘Draadloze netwerken’. Daar zie je of je verbinding beveiligd is. De beste beveiliging is WPA2. Wil je ook op je mobiele telefoon bankieren? Zorg dan dat je mobiel goed beveiligd is! Kijk op de website van Bits of Freedom voor tips.

3 Controleer het internet-adres van je bank en je rekening

Als je naar de website van je bank gaat, controleer dan altijd of het internet-adres begint met ‘https’. De laatste letter, de s, is belangrijk, want dat betekent dat de verbinding beveiligd is. Je kunt het ook zien aan het ‘slot’: als je dat ziet, is de verbinding veilig.

Controleer ook altijd even of je rekening klopt: of er bv. geen dingen betaald zijn waar je niets van weet.

4 Pas op met e-mails!

Internetcriminelen sturen e-mails die erg lijken op e-mails van je bank. Pas dus goed op:

–           Geef nooit je gebruikersnaam of wachtwoord via een e-mail. De bank zal je dat nooit in een e-mail vragen.
–           Ga nooit via een e-mail naar de website van je bank.
–           Geef ook nooit je gebruikersnaam of wachtwoord over de telefoon.
–           Heb je toch één van deze dingen gedaan en ben je bang dat er iets niet klopt: bel dan je bank.

5 Houd je wachtwoord en bankspullen geheim.

Kies een gebruikersnaam die andere mensen niet snel kunnen raden. Kies ook een veilig wachtwoord: niet te kort, en met letters, cijfers en symbolen door elkaar. Gebruik het wachtwoord alleen voor de bank en niet voor bv. je e-mail.

Zorg dat andere mensen je gebruikersnaam en wachtwoord nooit te weten komen!

 

Tan-code of apparaatje

Ook de betalingen die je op internet doet zijn beveiligd. Sommige banken, bijvoorbeeld ING, werken met tan-codes. Andere banken werken met een apparaatje. Dat apparaatje heet bv. de ‘Digipas’ (ASN), ‘Identifier’ (Triodos) of ‘Rabo Scanner’ (Rabobank).

Tan-codes kan je krijgen op je mobiel (met een SMS-je) of op een lijst. Krijg je de tan-code op je mobiel: leen dan je telefoon nooit uit aan andere mensen. Controleer ook op de website van je bank of ze het goede telefoonnummer hebben. Krijg je tan-codes op papier (op een lijst): het is iets veiliger om de code op je mobiel te krijgen. Wil je weten hoe je dat kunt veranderen, kijk dan op de website van de ING-bank. Daar kan je ook een demo-filmpje zien over tan-codes op je mobiel. Wil je toch de tan-codes op een lijst blijven gebruiken? Zorg dan dat anderen die niet makkelijk kunnen vinden! Leg hem niet naast de computer, maar op een veilige plaats.

Heb je een apparaatje:

Zorg dat anderen hem niet makkelijk kunnen vinden! Leg hem niet naast de computer, maar op een veilige plaats. Wil je meer informatie, kijk dan op de website van ASN, Triodos (klik op ‘Handleiding Identifier’) of de Rabobank (of van jouw bank, als je een andere bank hebt).

Close Menu